Всички пратки пристигат без закъснение | спазваме стриктна хигиена
🕓 ПОН до ПЕТ : от 10:00 до 17:00
Любими
ЗАТВОРИ
logo
0
Филтри
Отзиви

Кафемашини

Кафемашини

Кафемашините в началото...

Информация за първите кафе машини датира от 1710-та година, като началото е поставено с откриването на процеса на извличане на аромата от кафето. Това откритие се прави първо във Франция, като откривателите му разкриват тайната на аромата. Обяснението им е просто: Потапя се смляното кафе във вряща вода за определено време, докато се достигне определената сила на аромата.

Вакумна кафе машина

Вакумна Кафемашина

Стандартният метод за производство на кафе се видоизменя в определени граници през следващите векове, но като цяло нищо особено не се променя чак до 40-те години на 19-ти век когато на подиумът се появява един абсолютно нов метод за извличането на кафето. Това е вакумната екстракция, която за пръв път е представена от Loeff от Берлин през 1830-та година, и след това този принцип е доразвит и интегриран в вакумната кафемашина на Напиер през 1840-та година. Вакумната кафе машина се е славела със чудесните резултати и вкусът на кафето, но е била прекалено непрактична за ежедневно използване!

Принципът и на работа е бил следният: В един съд който стои отдолу под друг в който пък се намира кафето се завира вода, която след като премине в състояние на пара преминава по тънка тръба в горният съд, където както казахме се намира смляното кафе. След определено време температурата се премахва и се образува под-налягане (вакуум) от изстиването на водата което издърпва обратно вече ароматната течност. Същият принцип може да се види и в кафемашината на Жерард Маркс наречена "Синтракс"която е представена през 1925-та година и е интерпретация на оригиналното устройство.

Съвременните кафемашини

Съвременните методи за извличане на аромата от кафето използват преминаването на вода или водна пара с високо налягане през смляното кафе. Към момента са се обособили 3 основни типа кафемашини използващи този метод:

  • Еспресо кафемашини
  • Кафемашини с капсули
  • Кафеварки

Най-добри резултати към момента се постигат с Еспресо машините и с Капсулните машини, като везните са почти изравнени, но клонят леко към Кафемашините с капсули ако търсите удобство, и биха се наклонили съответно към Еспресо машините когато търсите по-достъпно кафе, защото капсулите все още са относително скъпи на нашият пазар!

Принцип на работа на кафеварките

Кафеварка

Кафемашината тип Кафеварка се захранва предварително с вода, която гравитационно преминава в бойлерът където водата се загрява до определена температура след което по тънък тръбопровод тя се придвижва до мястото където е поставено кафето, преминава през него като извлича аромата му и изтича директно в чашата след което ароматната течност е готова за консумация. Процесът наподобява този при вакумната кафе машина, но не напълно! Тук се използва единствено налягането на парата която се образува от бойлера за придвижване по тръбопровода, като след това "изтича" образно казано през кафето, докато при вакумните кафе машини вече образуваната смес се връща по обратният път. 

Принцип на работа на Еспресо машините за кафе

Еспресо машина за кафе

Някой еспресо машини използват принципът на кафеварката, но те са рядкост! Повечето Еспресо машини имат помпа, която повишава налягането най-често до 15 бара понякога и 19 бара преди водата да се отведе в бойлера. Доказано е, че при по-високо налягане екстракцията на аромат от кафето е много по-добра! Първата кафе машина е изобретена от Италианеца Анджело Мориондо и е патентована на 16 Май 1884 година. Принципът на работа се развива в следната последователност: След като водата се загрее в бойлера тя се придвижва по тънък тръбопровод до ръкохватката в която се слага смляното кафе през което преминава. В ръкохватката има и вграден филтър през който преминава единствено готова за консумиране напитка с аромат на кафе!

Кафемашини с капсули

Те използват изцяло принципа на работа на Еспресо машините с помпа, като при тях основната разлика и предимство е, че ръкохватката е заместена със слот за капсули през които реално се подава горещата вода под налягане. Самите Капсулни кафемашини пък се разделят на 2 основни типа:

  • Неспресо стандарт - по малки капсули, налягането се подава без пробиване с игла от страната с по-малък диаметър
  • Dolce Gusto стандарт - капсулата се разпробива от страната с по-голям диаметър от игла през която се подава горещата вода под налягане

Изберете си кафемашина от следните категории кафемашини