Сокоизтисквачки и какво трябва да могат или пък не?

sokoiztiskvachki

Търсите си сокоизтисквачка и не можете да изберете? Колебаете се дали да си купите най-евтиният модел на Sapfir или пък най-скъпият на AEG, А АЗ ЗНАМ, че каквото и да изберете може и да не ви хареса особено ако не сте наясно точно за какво ще я ползвате!

Въпросът може да изглежда малко тъп, но все пак…

За какво ще ползвате сокоизтисквачката?

Сигурно за сок?! 🙂
Нека задам въпросът така, какви продукти (плодове, зеленчуци и т.н.) ще изцеждате? Какви количества ще приготвяте примерно за дневно седмично или месечно равнище.

Това е въпросът който не аз, а вие трябва да си зададете! Ако ви е интересно или не знаете защо (възможно е и да не знаете, дори го подозирам) ви го задавам можете да продължите да четете надолу, ако пък знаете и не ви е интересно няма смисъл да четете нататък…

Ето още един бърз въпрос…

Какъв ръчен уред бихте си купили с който да ядете паржоли и да загребвате от супата в купичката?

Може би нещо такова…

вилицо-лъжица
Вилицо-лъжица

Същото нещо е със сокоизтисквачките въпреки, че и там има изключения, но отново се прави компромис с цената! Или иначе казано колкото по-добър уред във всичко търсите толкова по висока цена ще трябва да се приготвите да платите.

Каква сокоизтисквачка ми трябва тогава?

Ако си търсите сокоизтисквачка която да изцежда цитруси аз бих ви препоръчал цитрус преса, това е най-доброто и евтино решение на проблемът ви!

Ако искате да изцеждате всякакви продукти включително и подправки единственият избор който имате е да се насочите към бавните сокоизтисквачки , така наречените сокоизтисквачки тип охлюв. Те са може би най-добрият, но и най-скъпият измежду всички видове соко-изтисквачки за дома. При тях няма повишаване на температурата при работа, което е типично за центробежните сокоизтисквачки, а от там идват и по-високите нива на ензими в соковете изцедени с такива сокоизтисквачки.

Ако пък искате уред с доста по-разширено приложение и нямате особени изисквания към съдържание на някакви вещества за които дори не сте чували по телевизията бих ви препоръчал центробежна сокоизтисквачка.

 • При нея се получават най-добри резултати особено когато се има предвид, че цената и е няколко пъти по-ниска от тази на бавните соко-изтисквачки. При тях плодът се раздробява от резци, които се въртят и в следствие на въртенето се появяват центробежни сили които изхвърлят раздробеният плод върху металната (в повечето случаи) цедка. Сокът от раздробеният плод преминава през цедката, а сухата отпадъчна според някои част се доизхвърля пак поради центробежните сили в специално предиденият контейнер за това.

Тези сокоизтисквачки са най-добри при изцеждането на сок от твърди плодове, като моркови, ябълки, ряпа, цвекло и всякакви други странни неща от които лично аз не бих си правил сок, но както се казва светът е шарен вкусовете също и понеже идват избори ще се въздържа от руската поговорка която е точно за случая защото може да се приеме като някакво политическо вмешателство, а аз като цвят съм неутрален!

Можете да видите на този клип как изцеждаме и портокал, но гарантирам че сок изцеден с цитрус преса ще е по-вкусен и полезен!

Сокоизтисквачки и мощност.

С две думи, ако нямате цех за производство на сокове или нямате намерение да мъчите всеки ден поне по час уреда е безпредметно да товарите електрическата мрежа у дома си с още един уред чиято консумация надвишава киловат, дори в повечето случаи само 500 вата са достатъчни да се изцеди чаша сок от моркови като уреда няма нито да се повреди нито да се счупи (не говоря за Sapfir и Philips)!

Ако вече малко от малко знаете какво ви трябва можете да си изберете сами от нашите сокоизтисквачки, ако пък само съм ви объркал можете да ми се обадите и да ви кажа точно коя сокоизтисквачка ви трябва на вас!

Георгиев

Самопровъзгласил се инжИнер, многознаец с претенции за писател ( двойкаджия по български ) и готвач.

Други статии

3 Comments

 1. Юли Костов

  За инжИнер, дори и само провъзгласил се може и да ставаш, ама за писател не. Трябва си и правопис. 🙂

  1. "инж." Георгиев

   Здравейте, аз и затова написах, че съм с претенции 🙂 не че съм :), радва ме че има читатели това може би ме превръща малко по малко и в писател.

 2. Александър

  Браво , отлично представяне на сокоизтисквачките. Супер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.