Какъв е истинският стандарт и можем ли да го подобрим още днес?

Business Hand Drawing Sales Uptrend Graph Isolated (Selective focus on pen and graph)
Ще говорим за истински стандарт, но всъщност още е рано да погледнем икономически в дълбочина, затова в тази статия ще се опитам да разгърна въпроса за това дали наистина знаем какъв е стандарта на живот който водим чисто цифрово и средно аритметично.

Преди да възникнат въпроси за разминаване в числата искам да поясня, че сметките са направени на база на социологически проучвания и може да не отразяват абсолютно коректно и точно, но моделът е сходен и всеки може да го използва и да сметне какъв е неговият истински стандарт на живот, който може да води според възнаграждението което има и ще има!

Но преди да достигнем момента с пресмятането на реалният ви жизнен стандарт трябва да разберем какво означава той за вас! Аз ще ви го задам, но и вие трябва да си зададете въпроса:

– „Какво е стандартът на живот?

В уикипедия много хубаво е казано какво е стандарт на живот, а аз ще го перефразирам още малко за по-лесното възприемане.

– Стандарта на живот е възможността за единица период от време да имаме достъп до определени блага, услуги и да ги използваме. Ако говорим за стандарт на живот в периода месец Септември примерно ще става въпрос за всички онези неща които можем да си купим с парите които изкарваме през месеца. (в общият случай! Възможно е вземането на пари на заем или заработването на допълнителен доход, но те нямат връзка с днешният опит! )

Ако обаче говорим за стандарт на живота като цяло, тоест от момента в който почнем да се издържаме сами тоест както приехме по-рано от 20 годишна възраст та чак до момента на смъртта ни когато ще сме на точно 74,4 години картинката придобива съвсем друг блясък нали?

Колкото и малка да е пенсионната възраст (2-3 пъти по малка) от работоспособната се оказва оказва, че тази възраст дава доста голямо отражение върху средният ни стандарт ако искаме да водим еднакъв стандарт през целият си живот и въобще не вземам предвид факта, че за живот след 60 години се изисква определена допълнителна сума поради „амортизация“.

Но в крайна сметка не отговорихме просто и ясно какво е стандарта на живот! А най-просто казано стандарта ни на живот е всичко онова което си купуваме през всеки един цикъл на получаване на трудово възнаграждение. Ако вие си харчите цялата заплата (както мен) за да си покриете нуждите в това число да отидете на работа и да поддържате домакинството, не очаквайте в близко време подобрение на стандарта, а дори обратното! А как да накарате грубата действителност да работи във ваша полза след малко, а сега…

Ще трябва да фиксираме няколко стойности:

  • Пенсионна възраст (Вп): 66г (приемаме че е толкова +1г през една година след 2015г)
  • Работоспособна възраст (Вр): 20г
  • Средна продължителност на живота (Вм): 74,4г за 2015-та
  • Реална средна работна заплата (Зр): да приемем, че е около 750лв за нашето изчисление
  • Средната пенсия (Пс): 47% от (Зр) или 352лв
  • Реалният пожизнен стандарт (ЖС)

Нека да видим какъв е нашият пожизнен стандарт на живот:

Формулката е доста проста, а освен това съм подготвил и графичен анализ с който по-лесно могат да бъдат визуализирани тези данни…

 

ЖС = ((Вп-Вр)x 12 x Зр) + ((Вм-Вп)x 12 x Пс)
Вм x 12

И ако заместим с нашите числа ще получим следният отговор:

ЖС = ((65-20)x 12 x 750лв) + ((74.4-65)x 12 x 352)
74.4 x 12

И накрая се получава ЖС  = 498лв/месец максимален праг на възможностите

Но 498лв е по-близко до 352 отколкото до 750лв нали? Мислите си, че математиката не е вярна или сте забелязали това, че максималната възраст в знаменателя трябва да е 54,4., но тези 20 години отгоре в уравнението ни са реално онези години през които ще имате разход за собственото си дете, този който вашите родители са имали за вас през първите 20 години от живота ви и съответно разход за тяхната издръжка понеже няма как да прочетат тази статия и да вземат мерки вече!

Позволих си този път да НЕ използвам фотошоп и какво се получи? – естествено зле нарисувана скица с химикал, но поне е оригинална!

sredno-nivo-fig-1
Скица 1

Какво виждаме от скица 1?

Максималният доход и съответно разход който сме имали за работният си живот, както и последващият ни пенсионен живот, с намален почти на половина приход и надявам сте забелязали двойната пунктирна линия след 74,4-та година която се запътва надолу. Тя е индикатор за това, че след този период животът става наистина скъп за тези които останат след психологическата граница!

sredno-nivo-fig-2
Скица 2

Какво разбираме от скица 2?

Диагоналната права от „0“ та чак до „750“ показва желаният ни стандарт и сумата която ни отнема за един цикъл (месец). Освен това с пунктирните линии виждаме докъде ще ни стигнат парите ако поддържаме същият желан стандарт.

Разстоянията от първата вертикална пунктира до тази на 30-та число и от втората отново до пунктира на 30-то число се възприемат като недостиг или отсъствие на пари, понеже сме ги изхарчили за да си покрием не-променящите се нужди. И познайте кой плаща много често за разликите? Ами вие или вашите деца зависи до кой се отнася! А какъв е крайният извод от скицата?

Както да „въртим и сучим“ без значение дали ще се лишаваме понякога, а друг път ще разхищаваме оптималният дори по-скоро единственият вариант е този по средата който не се изменя! А има ли друг начин по който да живеем, би трябвало да е следващият въпрос?

Естествено, че има, но сега ще разгледаме само планът (защото без планиране не става) за краткосрочен прогрес с който можем а започнем промяната.

Ето го и планът за кратко-годишно подобрение на жизненият стандарт.

sredno-nivo-fig-3
Скица 3

На кратко…
– Ако през всеки трудов месец спестявате да речем по 100лв (по някакъв начин само вие си знаете) , към края на 5-тата година ще имате акумулирани 5 х 1200лв = 6000лв, а защо избрах точно 5 години?

– Защото 65-20=45 отнесено към 74 – 65=9 е равно точно на 45/9=5г или на една година пенсионна възраст се падат по 5 години трудова възраст… Започнахте ли да държите въдицата с ръцете си вече или все още сте от страната към куката?

Това което искам да кажа е, че ако прибавяме заделеното за 5-1=4 години (ще кажа по-късно защо) към всяка календарна пенсионна година като сума и разгледаме средният месец идва, че доходът ни тогава ще бъде 352лв + 400лв = 750лв. Изглежда много добре за да е истина нали? Ами всъщност може да е дори и още по-добре, затова продължете да четете нататък ->

Казах ви да четете обаче всъщност и това както всяка хубава приказка е краят, но има едно голямо НО (подчертано, удебелено и наклонено) в цялата тази схема не са включени никакви други фактори, а само едно пошло математическо смятане! Къде се дяна инфлацията, кризите и всичко останало. Затова по-рано не се скарах на никой, че не си прави планове за пенсията която го очаква след 45 години в най-добрият случай!

И затова казах, че тази схема върши работа само в краткосрочен план, в общи линии докато се появи перспектива за някакво действие…

Сега сигурно си мислите, че ще ви кажа лесен начин да изкарате пари които няма да можете да преброите на пръстите, на ръцете на всичките си роднини по родословие чак до другия край на България?

Това със сигурност ще се случи, но няма да е в тази статия, защото се оказа, че днес няма продадена нито една прахосмукачка на Russell Hobbs и първо ще трябва да реша този проблем, преди да измисля начин с който всички, които работят в цялото Българско Царство да могат да се усмихнат малко по-широко, та виж и моят ден станал по-хубав…

Очаквайте продължение…

П.П. „Забравих да кажа: Едната година от 5-1=4г, всъщност е разходът за вашето дете или вашите родители на които са им свършили парите след 15-то число. И тук се сетих за това което каза Бойко Борисов: „Студентите да станат овчари!“ само, че аз бих изтълкувал думите му не като подигравка, а по скоро като съвет в който студентите = вашето или моето име, а овчари е дейността с която сами ще излезем от батака

Георгиев

Самопровъзгласил се инжИнер, многознаец с претенции за писател ( двойкаджия по български ) и готвач.

Други статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.