Хлебопекарната не изпича хляба добре какво да направя?

neizpechen-hlqb

Защо се намирате на тази страница, предполагам имате проблем с хлебопекарната и по-конкретно с това че тя не може да изпече хляба добре, прав ли съм?

След като се съгласихме, че съм прав и знам защо четете ще напиша нещо като препоръчително ръководство за правилна употреба на хлебопекарните като цяло!

Как работи една хлебопекарна?

Всяка хлебопекарна има съд с определен обем, освен че съдът има определен обем има и едно много важно нещо което понякога се пропуска от потребителите и това е за каква маса е предвидена хлебопекарната?

Както знаем единицата за маса е “килограм”, а замисляли ли сте се защо я има дадена тази маса?

За да не бъде превишавана, както не трябва да се качват повече от 4 души с маса по голяма от 80кг в асансьор така и не трябва да се превишава препоръчаната маса за хлебопекарната, а защо?

Ами защото няма да може да си свърши работата добре! Сега се появява и въпроса защо?

Предполагам всички сте забелязали, че хлебопекарната ви има зададено време за всяка програма, а времето всъщност не е толкова фактор до изпичането колкото да втасването и до отдаденото количество топлинна енергия!

918LHkiltVL._SL1500_

Каква е зависимостта между времето, масата и количеството топлина?

Можем да изведем една много проста формулка и тя е че: Единица маса смес се изпича за определено време при еднаква температура! Или на български без да се ангажирам с точността на числовото изразяване:

  • Хляб с маса един килограм се изпича точно тогава когато е приел необходимата топлинна енергия за определено време!

Все още не разбирате защо хлябът не е изпечен?

Времето и температурата зададени в програмите не се променят, те са заводски зададени и не могат да бъдат променяни, тогава остава единствено да сме променили количеството и съотношението на продуктите, най-често това става когато слагаме повече вода или мляко!

Тоест ние сме променили пропорциите нужни за изпичането на хляба и не можем да увеличим времето и температурата, затова хлябът ни стои бял и неизпечен!

biz-idea-305

Какво можем да направим?

Добрата новина е, че производителите са обмислили варианта в който перфектното им творение ще се използва от различни хора и резултатите които биха се получили ще са точно толкова различни, затова  всяка хлебопекарна има допълнителна опция допичане с която можете да коригирате грешката в масата на сместа.

След няколко опита и грешка със сигурност ще откриете своят оптимум и няма да ви се налага да използвате тази функция и ще имате перфектно изпечен хляб приготвен за времето за което е написано върху дисплея!

Като всичко това което изписах важи само и единствено ако ви функционира реотана, или вентилатора при хлебопекарните с конвекция!

Добави коментар