Фритюрник с горещ въздух и без мазнина – Какво да гледаме когато купуваме?

На пазара има редица продукти които твърдят, че са най-добрите.

А истината е, че няма най-добър, затова към покупката на подобен уред трябва да се подходи индивидуално според нуждите на домакинството.

Днес ще разгледаме в дълбочина основните параметри на различните видове фритюрници без мазнина и какво ги прави толкова специални, както и защо трябва да изберете точно тях.

Но преди да започнем с всичко това нека да се върнем към основата…

Какво представляват здравословните фритюрници?

По природа те си остават, уред в който се приготвя пържена храна, но процеса на пържене дотолкова се променя, че ако питате мен изобщо не мога да ги сравня, защо ли?

Като погледна към кухнята си виждам стария фритюрник, който поглъща минимум два литра олио, което за да се приведе в работна готовност трябва да се нагрее до поне 190 градуса по Целзий.

И след това вече всички знаят, топваме каквото сме решили за 5-10 минути и Воала, имаме готова пържена храна, която всички мъници от моето поколение обожавахаме.

Какво се случва със следващата генерация уреди за пържене?

Тук вече се намесват инжинерите, бизнесмените и диетолозите. Никой не може да каже кой от тях е бил първи, точно както “Яйцето или Кокошката”, но едно е ясно това е следващата стъпка в правилна посока, защото тези уреди са по-икономични, по-здравословни и ако искате дори по-удобни!

Тук основният свързващ флуид е въздухът, който се награвя много по-ефикасно от олиото. Също така движението на въздуха е много по-лесно и така температурата се разпределя равномерно за по-добър резултат.

Дали ще готвим с мазнина или без отново е нашо решение, но по мое мнение по добрият вкус се получава когато ползваме мазнина.

Тези уреди не капят, не оставят навсякъде мазни пръски, приготвената храна няма нужда да се отцежда от мазнината и могат да се приготвят ястия, невъзможни за приготвяне в конвенционален фритюрник. Да не споменавам и това, че се почистват много по лесно.

Крайният резултат е добре приготвена храна с доста по-малко отпадни остатъци, а икономията на електричество е само бонус.

След като се запознахме с основните качества на тези уреди е вереме да разберем кой е правилният за нас?

2 въпроса, които да си зададем преди да изберем здравословен фритюрник.

 1. За колко души най-често ще готви?
  – Ако сте малко семейство от 3-ма души за вас най-добре би бил уред с обем около 1 кг, така ще можете да приготвите порция за всеки с 1 цикъл на готвене.

  – Ако сте семейство с повече от 3-ма души или често ви идват гости и ще ви се налага да готвите повече от веднъж за да има за всички, на вас ще ви трябва по голям обем, поне 1.5кг и повече!
 2. За какви ястия ще се използва?
  – Ако ще го позлвате само за пържени картофи, пържени зеленчуци като цяло, и всякакви други видове храни като пици, кексове и печива почти всеки един подобен уред ще ви свърши работа.

  – Ако искате да приготвяте типично пържени продукти обаче, ще ви трябва специален фритюрник с обръщаща перка като този на Tefal, тези фритюрници пържат просто перфектно, но недостатък им е цената.

  – Ако искате типично пърженият резултат и възможността да готвите допълнителни неща ще имате нужда от дори още по-технологичен уред 2 в 1, като високата серия на Tefal Actifry YV9601 .

Вече открихте ли своят фритюрник с горещ въздух или все още се чувствате несигурни в изборът си?

Можете да напишете и допълнителни разяснения за другите потребители като използвате полето за коментар по-долу. Благодаря ви!

Добави коментар